Čtvrtek 28.03.2024

10:24

Čtvrtek 28.03.2024

10:24

reklama

Resort Svatá Kateřina: Vítejte ve světě harmonie těla i duše

Ájurvédský pavilon v Počátkách získal ocenění Stavba roku 2019. Sofistikovaná budova, která je kombinací přírodních materiálů a novodobých technologií, je dalším z důvodů, proč se vypravit do srdce Vysočiny. I přes tuto mediální pozornost však Resort Svatá Kateřina stále zůstává místem, které je synonymem harmonie, klidu a odpočinku.

Resort se nachází v malebné krajině 130 km od Prahy nedaleko města Počátky, na místě původních Lázní Svaté Kateřiny, vybudovaných na přelomu 18. a 19. století. Lázně mají historickou tradici a svého času byly vyhledávaným místem léčby mnoha zdravotních neduhů. Největší rozkvět zažívaly na přelomu 19. a 20. století. Během dvou světových válek nastal úpadek lázní a po druhé světové válce fungoval objekt jako dětská ozdravovna.

V roce 2006 koupili lázně od Kraje Vysočina  Petr a Amara  Zemplinerovi , objekt zrekonstruovali a od roku 2008 toto místo znovu rozkvétá. Wellness pobyty, cvičení jógy, hubnutí, masáže, spa rituály, zábaly jsou jen částí programů, které resort nabízí. V rámci Wellness & Beauty pobytů si můžete například dopřát uvolňující koupele, terapie horkými lávovými kameny, Thai & Bali masáže, Cannabis Therapy masáže, zeštíhlující terapie bahnem z Mrtvého moře, samozřejmě nechybějí kompletní kosmetické služby, manikúra a pedikúra. Relaxovat můžete v několika saunách, pohodu si dopřejete v hydromasážních jacuzzi. Od roku 2016 působí v resortu 11 ájurverdských terapeutů, ájurverdský kuchař a 2 ájurvérdští lékaři, kteří do Svaté Kateřiny přinesli prastarou indickou medicínu – ájurvédu.

Jednoznačně nejhýčkanějším klenotem Resortu Svatá Kateřina je letos v březnu otevřený Ájurvédský pavilon, jehož autorem je architekt Jakub Tejkl. Pavilon pyšnící se titulem Stavba roku 2019 nabízí 1600  krásných prostor pro wellness a ájurvérdskou medicínu, pět tisíc let starý systém tradičního indického lékařství, který se zaměřuje na dynamické vyvažování životních energií v těle. Celá dřevostavba je vynesena nad zem a postavena na 111 monolitických žulových kamenech pocházejících z blízkého lomu. V pavilonu bylo vybudováno pět specializovaných terapeutických místností, jejichž součástí jsou i parní kabiny pro intenzivní vstřebávání léčebných olejů, originální masérské stoly byly vyrobené z mahagonového dřeva v indické Kérale. Je zde ordinace ájurvédského lékaře, který je hostům kdykoli k dispozici. Po terapii je možné využít rozlehlé relaxační prostory. Wellness@Spa zóna Ájurvédského pavilonu nabízí finskou saunu, aromaterapeutickou parní kabinu, dva whirpooly, Kneippův chodník a bazén se šesti masážními sedáky. Téměř z každého prostoru je nádherný výhled do okolní přírody.

Nový Ájurvédský pavilon nabízí svým hostům procedury poskytované výhradně ájurvédskými terapeuty z Indie a Srí Lanky. Na vlastní kůži můžete vyzkoušet olejovou masáž Abhyanga přinášející uvolnění a harmonii těla i duše, relaxační a revitalizační olejovou masáž zad a šíje Kati Abhyanga nebo Kati-Vasti k odstranění bolestí spodní části zad. Tradiční masáž hlavy, Ajurveda Head massage, uvolňuje svalové napětí, stimuluje krevní oběh a pomáhá odstraňovat toxické látky z těla. V nabídce je mnoho dalších, velmi příjemných a účinných procedur tradiční indické medicíny, které stojí za to vyzkoušet. Ájurvédské pobyty ve Svaté Kateřině jsou sestaveny indickými lékaři tak, aby vám pomohly být zdravější, štíhlejší a celkově v dobré kondici, např. Ájurvéda Omlazení, Beauty, hubnutí, Jóga Detox, Záda bez bolesti a další.

K celkové harmonii přispívá určitě i dobré jídlo. V restauraci Resortu Svatá Kateřina vám připraví s láskou a domácí péčí pokrmy z lokálních surovin. Z nabídky salátů, mas, čerstvých ryb, těstovin, vegetariánských pokrmů a domácích dezertů si vybere každý. Sommelier ke každému pokrmu nabídne to správné víno. Samozřejmě mohou hosté ochutnat i ájurvédské pokrmy, které připravuje rodák z indické Kéraly.

Resort Svaté Kateřiny je obklopen hlubokými lesy a díky okolní panenské přírodě, léčivým pramenům a čistému vzduchu patří mezi nejzdravější místa v České republice. Poznejte i vy toto úžasné místo a načerpejte novou sílu a energii.

Cestovateli, podnikateli a majiteli Resortu Svatá Kateřina, Petru Zemplinerovi, jsme položili několik otázek, aby nám tuto oázu v lesích Vysočiny, a nový Ájurvedský Pavilon, trochu více představil.

Co stálo za nápadem zakomponovat ájurvédu do programu vašeho resortu?
Svatá Kateřina funguje již bezmála deset let a postupně se etablovala jako zařízení zdravého životního stylu. Je to místo, kde se hubne, kde se cvičí jóga, pilates a kde jsou poskytovány další zdravotní terapie. Během těchto let fungování se docela významně změnila a zvýšila konkurence a uživit se standardními wellness službami bylo mnohem komplikovaněji. Museli jsme proto začít hledat jiné cesty. Ukázalo se, že orientace na zdravý životní styl je zcela správná. Kult mládí a zdraví je totiž stále více akceptován a je zřejmé, že o něm tedy musíme přemýšlet mnohem komplexněji. Nestačí už jednorázový pobyt, masáž nebo kurz. Je dobré přistoupit ke zdraví jako k celku. Snažíme se tedy přizpůsobit jak prostředí, kuchyň, programy, tak i léčbu konkrétních neduhů požadavkům klienta. A tuhle cestu ájurvéda nabízí.

Cestovali jste kvůli tomu po Indii?
Samozřejmě. Seznámili jsme se s klinikami i komerčními zařízeními v Indii, ale zmapovali jsme i evropské ájurvédské kliniky, protože v nich je naše konkurence. Přímo do Indie se mnoho lidí bojí jezdit, a tak tamní resorty nejsou naším přímým konkurentem. Lidé mají strach z podnebí, kriminality a neznámého. A hledají proto alternativní možnosti v prostředí, které jim je důvěrně známé, tedy v Evropě.

Z Indie jste si nakonec přivezli profesionály. Proč jste jen nenechali zaučit vlastní personál?
Neříkám, že jsme to nezkusili. Zkusili. Ale neosvědčilo se nám to. Ve všech směrech se ukázalo jako výhodnější přivézt ájurvédské specialisty sem. Máme tu ajurvédského lékaře, terapeuty a jednoho kuchaře.

Snažíte se tedy o autentičnost?
I když vím, že existují různé pokusy o „poevropštění“ ájurvédy, věřím spíš tomu, že systém, který je starší více než 5000 let, nepotřebuje žádnou revoluci. Ájurvéda je založená mimo jiné na použití originálních indických rostlin, bylin, koření, které se taktéž snažíme dovážet.

Proč má, podle vás, ájurvéda potenciál z hlediska byznysu?
Neřekl bych, že by západní medicína zažívala krizi, ale s prodlužující se délkou života se lidé stále více věnují svému zdraví. Západní medicína přitom často není schopna poskytnout služby, které lidé chtějí. Proto se lidé na západě stále více obracejí k netradičním formám léčby, ať už je to čínská nebo indická medicína, tedy ájurvéda.

O co v ájurvédě jde?
Ájurvéda je souhrn léčebných metod s několikatisíciletou tradicí. Je založena především na používání určitých rostlin, a to jak v kuchyni při přípravě pokrmů, tak v masážních olejích. Oleje, které obsahují velmi intenzivní výtažky z rostlin, se vpravují do těla masáží a následnou parní lázní. Pára totiž zintenzivňuje vstřebávání oleje do těla. Masíruje buď jeden masér, tedy dvouručně, nebo tradičně a lépe čtyřručně dva maséři, kteří na obou polovinách těla vykonávají stejné pohyby. Po hodinu a půl dlouhé ájurvédské masáži cítíte opravdu velmi intenzivní prožitek.

Je ájurvédská kúra stejná u vás jako v Indii?
Co se týče lékařských postupů a masáží, je to srovnatelné, třebaže ne identické. Například v ájurvédské medicíně hraje teplota důležitou roli, což u nás nemůžeme zajistit.

Kdo jsou vaši klienti?
Stále více přijíždějí lidé, kteří holdují józe a ájurvédě, případně wellnessu a sportu. Ti jsou především z větších měst, a zvláště střední a vyšší příjmová vrstva. Většinou k nám jezdí ženy, těch jsou zhruba tři čtvrtiny. Velká většina našich hostů stále přijíždí na víkendy, což bychom chtěli změnit, většinu víkendů máme vyprodaných. Přicházíme s dlouhodobějšími programy pro delší, několikadenní, týdenní či dvoutýdenní a delší pobyty.

Jak vypadá takový program ve vašem resortu?   
To záleží čistě na vašem individuálním přání. Můžete strávit několik dnů líným povalováním bez jakékoli aktivity, nebo můžete mít od rána hodiny jógy, přednášky a procedury.

V celém areálu se o hosty starají pouze profesionálové a odborníci. Kdo jsou lidé, které potkáváte v Resortu Svatá Kateřina?
Otevřením nového pavilonu byla výrazně rozšířena kapacita služeb, hosté si nyní mohou užít procedury v daleko vyšším standardu a soukromí. O jejich zdraví a komfort pečuje profesionální tým indických lékařů, terapeutů a kuchařů z věhlasného resortu Kairali v Indii, v Kerale. V našem svatokateřinském ájurvédském resortu můžete potkat 13 i více odborníků. Záleží na sezóně a vytíženosti resortu. 

Jedním z nich je kuchař Rahul Gopalakrishna Pillai. Také on pochází z kolébky ájurvédy, z indické Keraly. Je držitelem diplomu v oboru Hotel management se specializací na food & beverages odvětví a je držitelem certifikátu na přípravu ájurvédských pokrmů se specializací na Panchakarmu. 

O stanovení diagnózy a následné konzultace se starají dva ájurvédští lékaři. Dr. Sanjay Das pochází z indického Bangalore a je certifikovaným, registrovaným ájurvedským lékařem. Má více než 20 let praxe v ájurvédských nemocnicích a klinikách, kde se specializoval na Panchakarmu i léčení různých chronických  nemocí ve Velké Británii a Indii. Studoval ájurvédskou medicínu na Univerzitě v Bangalore, při postgraduálním studiu na univerzitě v Annamalai se věnoval nejen ájurvédě, ale i jógové terapii.

Ájurvédská lékařka Dr. Nimi Rageshkumar pochází z Keraly na jinu Indie, kolébky ájurvédy. Vystudovala  Vaidyaratnam Ayurveda College. Život jí společně s jejím manželem zavál do indického města Bangalore, kde pracovala v ájurvédské klinice a později se přestěhovali do Velké Británie. Po další etapě života v roli manželky a matky a zároveň ájurvédské lékařky v Anglii se přestěhovala v roce 2017 do Prahy a působí nyní ve Svaté Kateřině. Jedni z početného týmu ájurvédských terapeutů, kteří se adaptovali v České republice a žijí i s ostatními kolegy ve Svaté Kateřině celý rok, jsou Girjia Vipin a Resmi. S. Nair. Oba pochází z indické Keraly,  vystudovali Pankaja KasturiAyurveda Medical College a jsou certifikovaní terapeuti. Mimo jiné jsou oba také oblíbenými instruktory jógy.


reklama

reklama
reklama