Sobota 20.04.2024

02:00

Sobota 20.04.2024

02:00

reklama

Po kvalifikaci F2 ve Štýrsku: Charouzovi hoši to budou mít těžší

Kdo si myslel, že kvalifikace pro rámcový závod F2 velké ceny Štýrska dopadne na stejném okruhu a za stejných předpokladů identicky, jako před týdnem, ten nezakalkuloval talent juniora Red Bullu a Hondy, Jukiho Tsunody. 20 letý japonský pilot týmu Carlin si vybojoval před mnohem zkušenějším kvartetem Zhou-Ilott-Ghiotto-Aitken svou první pole-position. Páteční výsledek minulého víkendu se bohužel neopakoval ani pro dvojici Charouz Racing Systemu. Piquet s Delétrazem budou startovat jen z dolní třetiny pole.

Volný trénink:

Že by mohl odpoledne udeřit, to naznačil Juki Tsunoda již ve volném tréninku. Nováček, který do formule 2 postoupil po jediné sezoně ve formuli 3, zajel nejrychleji. Hned za ním se zařadili Rus Nikita Mazepin (Hitech) a indický týmový kolega od Carlina, Jehan Daruvala. Že ve Štýrské Grand Prix nebude tak veselo, jako v Rakouské velké ceně před běkolika dny, to asi svitlo Charouz Racing Systemu. 15. čas Pedra Piqueta ještě tak nějak odpovídal známé formě, že ale Louis Delétraz zajede jen na 19. místo, to zavánělo nebezpečím. No ale: Vítěz nedělního sprintu ze Spielbergu Felipe Drugovich a špičkový Mick Schumacher byli ještě pomalejší, takže – že by jen taktika..?

Kvalifikace:

Tak nebo tak měly mít události kolem volného tréninku v ohledu na vozy Antonína Charouze negativní vliv: Delétraz s Piquetem dojeli z paddocku do boxové uličky na starších „mokrých“ gumách – něco, co bylo až do minulé sezony (pokud se autor nemýlí) u všech normálním jevem. Letos je ovšem takové šetření čerstvých slicků zakázané a oba jezdci proto inkasovali penalizaci jedné pozice. V zásadě to ovšem ale nehrálo velkou roli: negativní forma z volného tréninku český tým neopustila a Brazilec se Švýcarem si zapsali jen 17., repektivě 18. čas. V sobotním závodě to budou mít Charouzovi hoši tedy mnohem težší, sáhnout na body, než před týdnem.

Usměvavé tváře za to bylo vidět v týmu Trevora Carlina, u zodpovědných Red Bullu a u manažerů Hondy: Jejich zlatý hoch Juki Tsunoda potvrdil svou formu a opět vypálil na štýrský asfalt čas, na kterém si všichni ostatní vylámali zuby. První pole position pro plachého Japončíka! Jednalo se ale o velmi těsný výsledek. Opět výborný Guanyu Zhou (UNI-Virtuosi) zajel jen o 38 tisícin pomaleji a vítěz minulé soboty Callum Ilott ztrácel pouze dalších 47 tisícin. Druhou čadu doplní smolař minulého víkendu Luca Ghiotto (Hitech), třetí vytvoří Jack Aitken (Campos) společně s druhým nejlepším mezi nováčky, Rusem Robertem Shwartzmanem (Prema). Relativně slabé výchozí pozice pro sobotní závod si připravili jak vítěz nedělního sprintu Felipe Drugovich (10.), tak i rádoby brzský pilot Alfy Romeo-F1, Mick Schumacher (9.).

Sobota má ovšem trpět průtží mračen a nejen jezdci Charouz Racing Systemu doufají, že počasí pomůže řádně promíchat pořadím. Něco, o co Tsunoda jistě nestojí…

Výsledek kvalifikace F2 ve Spielbergu:

  1. Juki Tsunoda, Carlin                                          1:14,803s
  2. Guanyu Zhou, UNI Virtuosi                             1:14,841s
  3. Callum Ilott, UNI Virtuosi                                1:14,888s
  4. Luca Ghiotto, Hitech                                         1:14,947s
  5. Jack Aitken, Carlin                                            1:14,976s
  6. Robert Shwartzman, Prema                               1:14,978s
  7. Jehan Daruvala, Carlin                                       1:15,063s
  8. Christian Lungaard, ART                                   1:15,099s
  9. Mick Schumacher, Prema                                   1:15,141s
  10. Felipe Drugovich, MP                                       1:15,189s
  11. Pedro Piquet, Charouz Racing System             1:15,399s
  12. Louis Deletraz, Charouz Racing System         1:15,490s

Foto: Dutch Photo Agency
Text: Roman Klemm


reklama

reklama
reklama