Pátek 19.04.2024

14:17

Pátek 19.04.2024

14:17

reklama

Brno dělá vše proto, aby bylo opět městem módy!

Brno se vrací ke své bývalé slávě a opět se stává městem módy! Potvrzuje to i velmi úspěšný II. ročník FOR FASHION BRNO (FFB), který se konal 24. září 2022 v prostorách SONO CENTRA. Přehlídkový maraton zahájily studentské přehlídky, následovala celá řada známých návrhářů a tento velký den českého designu vyvrcholil velkou módní show FASHION EVENING, ve které se představili jen ti nejlepší.  

Blok GENERATION NEXT ukázal, že se rodí nová česká designérská generace, sice trochu opatrně, ale s dostatečným prostorem pro růst. Střední škola umění a designu a Vyšší odborná škola Brnose zaměřila na současný inovativní oděvní design, na módu od ready-to-wear až po autorskou modelovou originální tvorbu. Přehlídka studentů ze Střední uměleckoprůmyslové školy JihlavaHelenín, která se zaměřuje se na umělecké obory rozhodně publikum zaujala. Střední škola Strážnice odpovědně podporuje zejména aktivity v oblasti umělecké a propagační tvorby. Odpolední blok uzavřela Střední škola designu a módy, Prostějov u studentů prohlubuje odborné znalosti a rozvíjí jejich estetické a výtvarné cítění až do té míry, aby byli schopní vytvářet nové, kreativní a neotřelé návrhy. Ambasadorkou přehlídek oděvních škol se stala přední návrhářka a pedagožka Yvona Leitnerová.

O zajímavý předěl mezi bloky se postarala Táňa Havlíčková s projektem OCTO CODES – MÓDA MÁ DUŠI. Představila svoji unikátní metodu osmi typologií stylingu, kterou demonstrovala na 24 reálných ženách. Bylo patrné, že dámy v publiku se poznávaly a dávaly to najevo jak úsměvy, tak i udivenými pohledy. 

Pozdní odpoledne patřilo bloku DESINGERS TREND, který nenechal nikoho na pochybách, že naši designéři jsou kreativní, zamýšlí se nad udržitelností a dávají nám jistotu, že se každá žena díky nim může cítit jako hvězda.

Natálie Digtyar v roce 2018 založila svou vlastní značku oblečení a módních doplňků DigFashion.  Je zastáncem svobody a kreativity v módě. Vnímá odívání a módu jako projev vnitřního světa, ukázku osobnosti i nálady. Tvoří ve stylu CASUAL. Její modely jsou originální a jsou vhodné pro ty, kteří rádi ukazují svoji jedinečnost.

Designérka Lada Vyvialová Tomečková navrhuje oděvy, klobouky, obuv i koženou galanterii. Zabývá se udržitelnou módou, bondingem, neverbální komunikací, a především hightech nanotechnologiemi. V současnosti je ateliér Lady Vyvialové jediným designovým studiem
v Evropě, které nabízí velkoodběratelům i koncovým zákazníkům designové kousky z vlastních nanomateriálů, kterým propadla v roce 2014. V témže roce založila značku LADA by Lada Vyvialová, která se specializuje na designové i funkční modely šité z českých nanomateriálů. Je držitelkou řady cen a je hrdou členkou Asociace Nanotechnologického Průmyslu ČR a reprezentovala ji nejen doma, ale i ve Velké Británii, Číně, Itálii či Japonsku. Je jí blízká filozofie slow fashion. 

Yvona Leitner poprvé představila svou značku D. T. Leitner v roce 2001 a už v té době bylo patrné, že bude patřit mezi české špičky. Její doménou je ležérně elegantní móda, ve stylu street fashion. Při navrhování se snaží, aby se lidé v jejím oblečení cítili pohodlně. Její modely jsou variabilní a dají se velice dobře kombinovat. Působí jako pedagožka na Střední škole designu a módy v Prostějově. 

Helena Bedrnová je žádanoulektorkou, mentorkou, imagemakerkou a módní návrhářkou. V módním průmyslu se pohybuje od devadesátých let. V současné době se výhradně věnuje autorské tvorbě. Vytváří vývojové kolekce nadčasových oděvních originálů, které prezentuje ve své oděvní galerii v centru Prahy. Specializuje se na alternativní modely, jako jsou například originální art šaty, avantgardní kabáty, neoprenové vesty, extravagantní okázalé sukně a oversize topy. Art kolekce Energyvychází ze základní myšlenky, že energie je základní životní veličina, bez energie by se svět zastavil, vše je v pohybu. Každého člověka vnímá jako jedinečnou bytost. Pracuje intuitivně s plným naladěním na klienta. Ve své praxi využívá nejnovějších poznatků moderní pozitivní psychologie, opírá se o přístupy a techniky podporující rozvoj osobnosti. 

Alžběta Presová je absolventkou Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě, obor Design textilu. Se svými kolekcemi se zúčastnila v roce 2006 mezinárodních performancí Czech Bepe Fashion v New Yorku, MAK ve Vídni nebo Spirit of Mozart v Galerii Axe ve Vídni. Od roku 2007 pořádá autorské přehlídky a výstavy v Uherském Hradišti, Bratislavě, Popradě, Brně a Praze. Její kolekce vychází z klasických prvků běžného šatníku jako jsou košile, kalhoty a pouzdrové sukně. Vyniká nekonečnou kombinací jednotlivých kusů, s žádnou nešlápnete vedle a budete nepřehlédnutelné.

LEVEL PRO by Iveta Řádková se dá považovat za netradiční spojením LEVEL-PRO, renomovaným výrobcem pokrývek hlavy, která vidí budoucnost v pomalé módě, která je již dnes vnímána jako synonymum pro udržitelnou módu s důrazem na ekologii a etiku výroby, kdy kvalita má přednost před kvantitou. 

S netrpělivým očekáváním se v prostorách SONO CENTRA připravoval v podvečer FASHION EVENING. Mírná, avšak zdravá nervozita, byla patrná u návrhářů, modelek i publika. Večer patřil těm nejlepším. Postupně své kolekce představili: Luděk Hanák, Michael Knot, Helena Bedrnová a Iveta Řádková.

Luděk Hanák svoji práci miluje, je pro něj povoláním i zábavou.Navrhování a tvorbě modelů se věnuje od 1990 a po celou dobu tvoří pro Boutique Style v Mohelnici. Od roku 1995 zde pravidelně pořádá 2krát ročně autorské módní přehlídky TOP STYL, na kterých představil již 51 přehlídkových kolekcí. Šaty z jeho autorské dílny jsou elegantní a dávají vyniknout ženskosti.

Miroslav Michael Knot je uznávaný designér s jedinečným stylem, který se nebojí experimentovat. Jeho dokonalou tvorbu charakterizuje promyšlená hra barev a stylů, má smysl pro detail a perfektní řemeslné zpracování. Vždy pracuje s ženskými liniemi a dokáže promyšleně dát prostor velmi odvážným prvkům, které nikdy v jeho podání nepostrádají eleganci. 

Helena Bedrnová předvedla svoji autorskou „bílou“ kolekci už v brzkých odpoledních hodinách. Večerní show byla očekávána s mírným napětím a Helena Bedrnová opět nezklamala. Je zcela patrné, že móda se stala její vášní, modely byly prostě úchvatné a bylo možné si uvědomit, že největší síla spočívá v lehkosti.

Iveta Řádková, držitelka prestižního titulu Top Styl Designer, připravila kolekci i do odpoledního bloku a ve večerní show představila publiku novou kolekci s názvem „NIGHT CALLS“. Přinesla nádech fantazie a vibrace barev, které jsou doprovázeny metalickými efekty a dokonalým provedením. Je to dialog flitrů, hedvábí a saténu. Element pohybu a nehybnosti je zcela evidentní. Klid těžších flitrových látek a temperament hedvábí a saténu vytváří přímo symfonii. Večerní šaty Ivety Řádkové doplnily šperky z dílny iNTENSi.cz, která vytvořila ke každému modelu čelenku, která podtrhla a zároveň sjednotila celou kolekci. 

Večerem provedla Eva Decastelo.

Make up and hair/supervize zajistil Pavel Bauer.

FOR FASHION BRNO realizovala modelingová a produkční agentura Top Ladies a o technické zajištění módních přehlídek se postaral Roman Humpolík

Akce se konala pod záštitou Statutárního města Brna a primátorky JUDr. Markéty Vaňkové


reklama

reklama
reklama