Neděle 28.04.2024

08:41

Neděle 28.04.2024

08:41

reklama

Na Saskii Burešovou dýchly Vánoce. Zahájila výstavu betlémů

Legendární moderátorka Saskia Burešová slavnostně zahájila letošní první pražskou výstavu betlémů v Rybné ulici. Hlasatelka, která za 53 let na obrazovce odsloužila hodně vánočních služeb, se na obrazovce většinou objevila o Boží hod a skoro vždy o Silvestra.

„Vánoční vysílání bylo vždycky dojemné a slavnostní. Kameramani se snažili, abychom byly krásné. Proto vždy objektiv po krajích otřeli obyčejným mýdlem a my, hlasatelé, jsme na obrazovce byli v takovém oparu. Vypadalo to nádherně. Dneska se to dělá digitálně za mnoho peněz a jim stačilo mýdlo za 3,50. Výsledek byl úplně stejný. Vysílání bylo docela psychicky náročné, protože na Boží hod na televizi tenkrát koukal snad každý v Československu. Tréma byla, protože každý pohyb i pohnutí byly vidět. Ale měla jsem ty služby ráda,“ uvedla Saskia Burešová a se smíchem přiznala, že hlasatelskou práci má stále „zažranou pod kůží“. „I po těch letech mě prohánějí sny, že přiletím do služby na poslední chvíli a nemohu najít texty. Pak se budím hrůzou.“

Výstava betlémů v sídle organizace Integrace 3P, z.s., kterou produkčně zajistili Lenka Žáčková a ředitel soutěže Muž roku David Novotný a slavnostně ji také zahájili herečka Ivana Jirešová, módní návrhářka Alena Wilson a zpěvák Josef Vágner, se Saskii Burešové líbila. Ocenila práci kosmetika Pityho, kadeřníka Vítka Romance, manažerky Radany Kočvarové, lékařky Marie Součkové, poslankyně Romany Fischerové, HR specialisty Luboše Vernera, novinářky Mileny Hermanové a dalších.

Také Saskia Burešová si na Vánoce zdobí dům, peče cukroví a dodržuje některé vánoční zvyky. „Například stůl máme ovázaný velkou mašlí, abychom se příští rok opět sešli v soudružnosti nebo až na hospodyni, nikdo nesmí vstávat od štědrovečerního stolu. Při pečení vánočky si dávám pozor, abych plechem nenarazila o troubu. Jinak vyzdobím celý dům, i na zahrádce nám světýlka visí na keřích. Peču 9 druhů cukroví, vánočky pro syna a dvě vnučky. Mám speciální recept po mojí mamince na vanilkové rohlíčky a na těch si vždycky pochutnáme,“ svěřila se Saskia Burešová. A dárky? „Nerada dávám peníze, to není dárek. Tak si vždycky lámu hlavu, co nadělit. Vnučky si dříve psali, teď už se domluvíme. Manžel dárek dostal s předstihem. Byli jsme v Karlových Varech a on potřeboval něco na sebe, tak jsem ho tam hned oblékla. Ale pod stromečkem určitě nějakou maličkost najde. Ježíšek na něj pamatuje,“ usmívala se Saskia Burešová a dodala, že nákup dárků rozhodně na poslední chvíli nenechává.  


reklama

reklama
reklama